particuliere woning huis architectuur Amsterdam IJburgparticuliere woning huis architectuur Amsterdam IJburgparticuliere woning huis architectuur Amsterdam IJburgparticuliere woning huis architectuur Amsterdam IJburgparticuliere woning huis architectuur Amsterdam IJburgparticuliere woning huis architectuur Amsterdam IJburgparticuliere woning huis architectuur Amsterdam IJburgparticuliere woning huis architectuur Amsterdam IJburg HOYT architectparticuliere woning huis architectuur Amsterdam IJburg plattegrond begane grondparticuliere woning huis architectuur Amsterdam IJburg plattegrond eerste verdiepingparticuliere woning huis architectuur Amsterdam IJburg plattegrond tweede verdiepingparticuliere woning huis architectuur Amsterdam IJburg doorsnedeparticuliere woning huis architectuur Amsterdam IJburg inspiratie beeld

Cowboy Huis

  • Amsterdam, IJburg
  • Particulier
  • 2008
Het Cowboy Huis in Amsterdam IJburg is een drie verdiepingen tellende privé woning ontworpen voor twee grafisch ontwerpers en hun gezin. Het ontwerp is sterk beïnvloed door de rustieke kwaliteiten en esthetiek van verlaten houten schuren.

Typerend is de ongeschaafde vuren houten gevelbekleding met grote luiken verwijzend naar de vormgeving van massieve houten schuurdeuren. De voorzijde van de woning wordt gekenmerkt door rechthoekige ramen van variabele grootte en een garagedeur die horizontaal openschuift.

Het uitgangspunt was om zoveel mogelijk vierkante meters te realiseren voor het beschikbare budget. Tegelijkertijd wilde de opdrachtgevers een huis dat aansloot bij het pioniersgevoel op IJburg. De bouwkosten zijn laag gebleven dankzij het gebruik van grote geprefabriceerde gasbeton elementen. Hierdoor verliep ook de ruwbouwfase extreem snel wat een gunstig effect had op het budget. De gasbeton constructie is bekleed met ruw naaldhout dat een verduurzamingsbehandeling heeft ondergaan, hierdoor vergt de zo goed als geen onderhoud.

Een centrale kast die de ruimte opdeelt in verschillende delen vormt de basis van de plattegrond. Dit meubel kan alles opnemen wat normaal gesproken los in de ruimte zou staan, denk aan deuren naar de verschillende ruimtes, wc, garderobe, meterkast en opbergruimte. Lange zichtlijnen om de maat van de woning te ervaren lopen van de voordeur direct naar achter en door naar de tuin en IJmeer.

Aan de tuinzijde bevind zich de eetkamer en keuken met de trap naar boven. De woonverdieping is zoveel mogelijk open gelaten met de kast als centrale meubel. De slaapverdieping is de meest opgedeelde verdieping. De kast vormt hier tevens de toegang naar de achterliggende slaapkamers. Een grote verrassing is het dakterras van meer dan 60 m² met vrij uitzicht over het IJmeer. Het kan tevens dienen als plaats voor windmolens en zonneboilers. Middels staaldraad en zeildoek is het ook om te toveren tot een beschutte privé plaats.
Opnieuw spelen
    Sluiten